Assalamualaikum & salam sejahtera
Terima kasih di atas kunjungan anda
Silalah membeli belah di sini
Setiap pertanyaan silalah emelkan atau sms saya
Harap saya dapat membantu
Sokongan anda amat2 saya hargai
Terima kasih

29 Mac 2014

Restok Tupperware Katalog 2/2014.

Assalam & salam sejahtera.

Alhamdullillah dapat restok barangan Tupperware dari Katalog 2/2014. Katalog akan berakhir pada 31 Mac 2014 (Isnin). Terima kasih kepada semua yang telah membuat pembelian,
Kak Noi dari Hulu langat.
Nana & Nisa dari PJ.
kak Faridah dari PJ.
Zarina dari Kuching.
COD ke Serdang.
Terima kasih byk2 atas pembelian , & harap sudi berkunjung ke blog ini lagi di masa2 akan datang.

JUMBO & KRACKER KEEPER SOLD OUT


ELEGANCIA BOWL SOLD OUT



22 Mac 2014

Available stok sehingga 22 Mac 2014.

Assalam & salam sejahtera.

Petang ni kak update untuk stok yang masih available sehingga ke hari ini bagi memudahkan anda membuat sebarang pembelian.

Bila update available stok ni, baru tahu rupanya banyak lagi gambar yang tak sempat snap. Patutlah banyak lagi tupperware dalam almari bertutup & dalam kotak. Tak pe, slow2 akak update ye...

Sila sms/whattapps untuk sebarang pertanyaan.



ALL SOLD OUT SET GET TOGETHER & TUMBLER.



DEEP JUMBO GOODY BOX SOLD OUT



LAVENDER SET -SOLD OUT












19 Mac 2014

STOK LAMA TUPPERWARE.

Assalam dan salam sejahtera.

Memandangkan gambar -gambar tupperware semuanya dah hilang dari laptop, jadik post terkini tupperware akak mulai dengan stok lama simpanan tupperware akak. kalau ada sebarang pertanyaan, jangan segan silu untuk bertanya.Sekiranya anda mencari Tupperware pilihan & ada stok yang dikehendaki, insyaAllah akan akan maklumkan.

Kembali dari bercuti sempena perkahwinan adir ipar pada Sabtu lepas (15 Mac 2014).Selamat Pengantin baru untuk Ana & Daus. Moga bahagia ke anak cucu.

Ni antara stok lama akak yang sempat di snap.



EMERALD BOWLS & RECTANGULAR SHELF SOLD OUT





10 Mac 2014

Restok Tupperware Mac 2014

Assalam & salam sejahtera.

Agak lama rasa tak update blog. laptop pun baru ok , tapi yang sedihnya semua single gambar hilang ... tu yang agak payah sikit nak snap semua gambar balik. InsyaAllah bila free, akak snap & simpan sikit2... untuk malam ni world water day set - ni utk set 2. Sesiapa yang dah ada katalog mesti tahu, set 2 ni hanya boleh dibeli mulai 10hb Mac sehingga 31 mac sahaja...yang menariknya, Eco flip top Radish (warna purle tau...)

Yang ni pulak masih available.






02 Mac 2014

Mutiara/Kristal Sabah .

Assalam & salam sejahtera.

Akak hanya membantu adik ipar untuk perabiskan stok gelang & rantai dari Sabah je. Modal semua dia yang keluar & boleh tahan jugak besarnya. Kalau orang Sabah mesti tahu kosnya memang agak tingi. Adik ippar yang jual ni pun , jual dengn harga rendah maka untungnya pun sikit je.





Lazimnya mutiara asli terdiri daripada mutiara air tawar (Freshwater pearl) dan mutiara air masin (Saltwater Pearl). Walaupun tidak terdapat perbezaan yang ketara di antara keduanya, namun pasaran memperlihatkan mutiara air masin mempunyai kredibiliti nilainya tersendiri.

Nilai atau harga bagi sebiji mutiara biji air masin boleh mencecah hampir atau melebihi ratusan ringgit. Begitu juga rantai mutiara pada 18 inci pun boleh mencecah ribuan ringgit. Ia jauh berbeza dengan mutiara air tawar walaupun tiada perbezaan yang ketara di antara keduanya.

Faktor ini sebenarnya dipengaruhi oleh permintaan dan penawaran. Mutiara air masin payah diperolehi sedangkan sedangkan mutiara air tawar teramat banyak dihasilkan menyebabkan ia banyak terdapat di pasaran. Ini yang menyebabkan mutiara air masin ini tinggi nilainya berbanding air tawar.

Namun begitu, terdapat juga mutiara buatan. Dan salah satu mutiara buatan yang mempunyai permintaan tinggi adalah Mutiara Swarovski. Mutiara Swarovski dikeluarkan Syarikat Swarovski di mana ianya dihasilkan melalui penyalutan mutiara sintetik terhadap Kristal Swarovski. Pelbagai warna yang dihasilkan oleh mutiara ini adalah dipengaruhi oleh warna kristal yang terdapat di dalamnya.

Bagaimana kualiti mutiara ditentukan?

Ia adalah satu persoalan yang subjektif untuk ditentukan jawapannya. Secara umumnyai, ia tidak ditentukan secara jelas tentang standard pengukuran kualiti mutiara ini.

Secara umumnya ia ditentukan oleh saiz, bentuk dan kelicinan permukaan. Semakin besar saiz, bentuknya yang bulat sempurna dan permukaan yang licin berkilat maka semakin tinggilah kualiti sesuatu mutiara tersebut. Kebiasaannya ia lebih banyak digunapakai untuk mutiara air masin.

Bagaimanapun telah ada stantard yang digunapakai secara meluas yang telah digredkan oleh Gemological Institute of America (GIA). Pengkelasan kualiti mutiara adalah ditentukan mengikut kategori A, AA, AA+, dan AAA.

Secara umumnya pemukaan berkilat AAA, warna cerah (silver rose), bentuk yang bulat, dan saiz yang besar yang mempunyai kualiti dan harga yang tinggi.

Panduan Membeli Mutiara

1. Mutiara tidak boleh dinilai berdasarkan beratnya kerana berat mutiara boleh dicipta.
2. Pertimbangkan saiz, bentuk, warna, cahaya, ketebalan "nacre" dan kesempurnaan permukaannya.
3. Elakkan membeli mutiara yang sudah tiada "nacre".
4. Untuk mengenal pasti mutiara tulen atau tiruan, ambil dua mutiara dan geselkan kedua-duanya. Mutiara asli akan kedengaran berpasir kerana ia mempunyai lapisan kalsium. Mutiara tiruan apabila digeselkan akan berasa licin.
5. Mutiara berbentuk air mata (baraque) lebih murah daripada bentuk bulat.
6.Mutiara original tidak mempunyai rupa bentuk yang super perfect, di permukaannya biasanya terdapat kedut, atau sedikit kecacatan dan bentuk tidak bulat yang perfect.. ini adalah disebabkan mutiara tersebut terbentuk melalui proses semulajadi pada cengkerang tiram/ hidupan air.. mutiara palsu mempunyai rupa bentuk dan permukaan yang hampir super perfect.. sebab ia diperbuat daripada mesin/ ciptaan manusia sendiri..
7.Jika dibakar menggunakan lighter mutiara tulin tidak akan melecet atau tidak ada kesan daripada pembakaran tersebut.. manakala mutiara palsu akan melecet apabila dibakar..
8.Apabila mutiara tulin digeselkan dengan gigi, gigi akan terasa seperti berpasir dan ngilu.. tetapi mutiara palsu pula adalah sebaliknya..
9.Mutiara tulin adalah lebih berat berbanding dengan mutiara palsu yang sama saiz.. terasa mutiara tulin lebih compact berbanding yang palsu.. cuba lambungkan mutiara tersebut untuk membezakannya


Penjagaan Mutiara
Tanda-tanda kecil yang mencacatkan mutiara boleh dihilangkan dengan minyak zaitun. Perhatian!! Elakkan dari memakai mutiara semasa mandi, di dapur atau mencuci. Warna mutiara boleh berubah kerana mutiara terbentuk daripada kalsium karbonat

1. Lap dengan kain lembut sebelum menyimpannya dan jangan mencampur aduk dengan barang lain.
2. Elakkan mencuci mutiara dengan bahan pencuci atau pengilap. Ia boleh menghilangkan sinarnya.
3. Ketika masak dan mandi tanggalkan semua perhiasan mutiara.
4. Cuci secepat mungkin jika terkena semburan pewangi.
5. Gantikan talinya setiap dua tiga tahun untuk mengelak timbunan kotoran yang melekat pada tali yang akan merosakkan rupa mutiara.


Restok Katalog 2/14 (17Feb - 31Mac14)

Assalam dan salam sejahtera.

Upadate blog dalam serba kekurangan tanpa laptop kesayangan akak. Masih repair lagi. Hope semua pic dapat diselamatkan. Kalau tak parah jugak.Hanya ni je yang termampu untuk akak post hari ni ya. Harap puas hati.
 MEGA KEEPER 10L





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...